31 lipca 2021 0 Komentarzy

Pierś z kurczaka w papirusie z batatami

Składniki (wersja redukcyjna):

  • 120 g – pierś z kurczaka
  • 150 g – bataty 
  • 15 ml – olej rzepakowy/oliwa z oliwek
  • garść – sałata roszpunka
  • 30 g – ser sałatkowy
  • 1 szt. – ogórek gruntowy
  • 10 szt. – maliny 
  • sugerowane przyprawy: podlaska przyprawa do grilla, przyprawa do kurczaka złocista, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, zioła do sałatek

Składniki (wersja na masę):

  • 200 g – pierś z kurczaka
  • 300 g – bataty
  • 15 ml olej rzepakowy
  • garść – sałata roszpunka
  • 80 g ser sałatkowy
  • 1 szt. – ogórek gruntowy
  • 20 szt. – malin

1. Batata pokroić, skropić olejem, doprawić przyprawą do ziemniaków i piec w piekarniku przez około 30 minut w 180-190 stopniach.
2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety. Leciutko rozbijamy tłuczkiem.
3. Z papieru wycinamy prostokąty, (dwa razy większe od płatów mięsa). Smarujemy olejem, posypujemy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz podlaską przyprawą do grilla. Następnie przekładamy mięso i przykrywamy drugą częścią papieru.
4. Patelnię rozgrzewamy, kładziemy filety zawinięte w papier, smażymy z obu stron po ok. 4 minuty.
5. Ogórka kroimy w cienkie plasterki, łączymy z sałatą roszpunką, serem sałatkowym, malinami. Skrapiamy olejem i posypujemy ziołami do sałatek.

WERSJA NA REDUKCJĘ
KALORIE: 468 KCAL
BIAŁKO: 32 g
WĘGLOWODANY: 23 g
TŁUSZCZE: 22 g
WERSJA NA MASĘ
KALORIE: 804 KCAL
BIAŁKO: 59 g
WĘGLOWODANY: 74 g
TŁUSZCZE: 33 g

 

Udostępnij :

Zostaw komentarz

brand
brand
brand
brand
brand
brand
brand