Pamiętasz jak Ci mamusia zawsze robiła przepyszne placuszki, wysmarowane dżemem i nutellą? Tego nie da się zapomnieć. W takim razie ta propozycja jest dla Ciebie – no może po za tym kremem w składzie. Bon appetit!
Składniki:
- 5g – kakao 16%
- 2g – Proszek do pieczenia
- 150 g – jagody dzikie/mrożone
- 1 szt. – jajko
- 60 g – mąka pszenna pełnoziarnista
- 150 ml – mleko 1,5% (w przypadku problemów trawiennych – można spróbować bez laktozy)
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj jajko, mleko, mąkę i proszek. Odstawić na 15 minut (to można pominąć)
- W wypadku zbyt gęstej konsystencji ciasta rozrzedź wodą
- Na odrobinie oliwy/oleju usmaż placuszki
- Podawaj z owocami – mogą sprawdzić się także inne owoce leśne
KALORIE: 450
BIAŁKO: 20
WĘGLOWODANY: 71
TŁUSZCZE: 10